Na této stránce Vás seznámíme vždy s aktuálně rostoucí bylinou a pokusíme se Vám poradit při Vašich potížích. Dole na stránce je odkaz, na který když kliknete, otevře se Váš poštovní klient (většinou Outlook Express) s vyplněnou adresou naší poštovní schránky. Na Vaše dotazy Vám odpoví člen našeho sboru, který má s bylinami dlouholeté zkušenosti a výborné výsledky.
   
         
 
     
 
KOPŘIVA DVOUDOMÁ je trvalka dorůstající výšky i přes metr, která je rozšířena jako plevel na rumištích, okolo starých zdí, podél cest a příkopů. Její blízká příbuzná KOPŘIVA ŽAHAVKA je podstatně menší a také žahavější. Předmětem sběru je list nebo nať a to od června do září. Kopřiva je bylina neuvěřitelně univerzální, působí jako antianemikum, antisklerotikum, kardiotonikum, antidiabetikum, působí protiprůjmově, antirevmaticky, staví krvácení, močopudně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Pozor na toxické působení čerstvé kopřivy, kdy působí jed, který způsobuje pálení. Ten se ztrácí právě sušením. Kopřiva patří mezi takzvané jarní byliny, které mají očistné působení. Je velice dobrá jak samotná, tak do směsí. Její účinek je mírný a tak se dá čaj z ní pít dlouhodobě.
 

Kopřiva dvoudomá

Urtica dioica
   
   
   
SMETANKA LÉKAŘSKÁ patří také mezi univerzální a téměř všemocné byliny. Sbírají se oddenky s kořeny a listy. Užívá se nálev, nebo vývar (u kořenové drogy) a účinek se zaměřuje na žlučník, játra, žaludek a slinivku. Upravuje trávení, působí jako antidiabetikum a diuretikum, upravuje vylučování žluče a dalších trávicích enzymů. Je oblíbenou součástí čajových směsí proti zánětu žlučníku, žlučníkovým kamenům, ledvinovým kamenům, zánětům střev, nechutenství a jako podpůrný prostředek při cukrovce. Čerstvé mladé listy jsou vhodné jako salát pro vysoký obsah vitamínu C. Pampeliška roste téměř všude a je silně medonosná.
   
           
Smetanka lékařská
Taraxacum officinale
           
 

ČESNEK MEDVĚDÍ je vynikající bylinou pro jarní očistu těla. Přes zimu se trotiž v těle nahromadí škodlivé látky, většinou díky odlišné stravě, kterou konzumujeme přes zimní měsíce, díky nedostatku pohybu a slunce.

Česnek obsahuje vitamín C, sirné složky, fytoncidy a hořčiny, proto reguluje trávení, urychluje hojení ran a vředů, uklidňuje křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Snižuje také krevní tlak, působí při chřipce i při rekonvalescenci, působí pozitivně při ateroskleroze a dokonce zpomaluje růst rakovinných buněk.

Několik oblíbených receptů

Česnek medvědí má stejné užití jako jeho příbuzný česnek kuchyňský, používá se stonek, list i kořen. Můžeme ho přidávat do pomazánek, omáček, polévek a jako koření či dochucovadlo. Výborný je také do bílého jogurtu, kde se může míchat s jinými bylinami.

 
Česnek medvědí
Allium ursinum

Česneková majonéza se sýrem:

Majonézu smícháme s nastrouhaným sýrem, přidáme do ní omyté, nadrobno pokrájené listy a stvoly česneku m. a podle chuti osolíme. Podáváme jako přílohu k masu, nebo k namazání na pečivo.

Omeleta s planými rostlinami:

3 vejce, 2 polévkové lžíce mouky, 30 mililitrů mléka, sůl, šálek nadrobno pokrájených rostlin spolu s cibulí a pažitkou a vařené brambory. Vše ušleháme a usmažíme na oleji z obou stran. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem.

Polévka s bylinami:

200 gramů nadrobno pokrájených rostlin, 2 polévkové lžíce oleje, 1 cibule pokrájená na drobno, 0,8 litru vody nebo vývaru z brambor, 1/4 litru kyselé smetany, 2 polévkové lžíce sušeného droždí, bazalku a sůl. 2/3 bylin podusíme na tuku s cibulí, zalijeme vývarem, přidáme droždí a brambory a nakonec bazalku a kořenovou zeleninu. Vhodné byliny jsou: česnek medvědí, pažitka, kopřiva, sedmikráska a řebříček.

Dobrou chuť Vám přeje Oldřich Roztočil.